Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
25.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Salvádor dal příklad a ostatní ho následují. Vypadá to, že Latinská Amerika začíná nacházet zalíbení v kryptoměnách. Po Salvádoru, který přijal Bitcoin jako oficiální měnu, chce totéž udělat i Paraguay.
honza1616 (3699) | 28.6.202117:52
Ještě me tak napada ze oni to vlastně nebudou pouzivat jako standardní menu jak zname fiat měny, tedy že NEbudu v peněžence nosit platební kartu pro BTC propojenou s peněženku a tam mit 0,00xxxx BTC
To by byl opravdu nesmysl pri tak vysoké volatilitě

Nejspiš to bude tak ze treba v telefonu budu mít virtuální kartu ­(viz Gpay­) a v obchode po přiložení si terminál vyžádá castku 0,000xxBTC, virtuální peněženka zaznamená požadavek, prevede dle aktuálního kurzu na jejich běžnou měnu, respektive měnu z běžného ban.účtu, ten potvrdí transakci a uvolní požadovaný obnos ktery se konvertuje na BTC
Vlastně ono k tomu není potřeba ani virtuální karta v telefonu, to jde i s fyzickou kartou ktera podporuje BTC

V takovém případě je to celkem reálně použitelné !!!
protože je to to stejné jako když na dovolené v zahraničí platíte svoji kartou třeba v Eurech i když váš účet je v Kč.
Jen to prostě lidé nesmějí pouzivat k investici a šetřit si BTC do peněženek nebo doma pod polštář, tak jak to běžně lide dělají s fiat měnou
Odpovědět1  1
Akuh (1106) | 28.6.202123:05
Btc dlouhodobě roste, takže pokud můžeme predikovat z historických dat, tak spořit do něj lze, ale jen peníze které si můžou dovolit nechat ležet několik let. Zjednodušeně řečeno, lze to přirovnat k termínovanému vkladu.
Obecně o praktickém využití bitcoinu si můžeš poslechnout v tomhle podcastu, kde je rozhovor s chlápkem co začal bitcoin beach, která vedla v el salvadoru k zavedení bitcoinu jako legální měny. Tady jsme všichni teoretici, zatímco on je jasnej praktik.
https:­/­/www.coindesk.com­/podcasts­/the­-breakdown­-with­-nlw­/bitcoin­-beach­-el­-salvador­-mike­-peterson
Odpovědět1  0
pcmaker (263) | 26.6.202114:38
Někdo shrábl pěkný bakšiš, aby to protlačil. Kdo za tím stojí?
Odpovědět1  2
Choakinek (1607) | 25.6.202123:49
Paráda!!!!! Kdo bude další?
Odpovědět2  2
Jardadoma (1546) | 25.6.202120:22
Přejte si něco, padá letadlo! :o)
Odpovědět6  5
Bison (877) | 25.6.202119:34
pre ekonomiku je prínosom stabilita meny, BTC je ako horská dráha, prinesie do ekonomiky chaos a anarchiu, zrejme to je aj cieľ, rozvrat domácej ekonomiky. Ak by som chcel prijať BTC za tovar , cenu by som musel navýšiť o kurzový pohyb , aby som nebol v strate, moje súčasné ceny by som musel navýšiť o 50%, inflácia by stúpla a roztočila by sa špirála zdražovania, Gréci majú skúsenosť čo je to anarchia a koľko to stojí ekonomiku.
Odpovědět12  2
M0RGAN (249) | 25.6.202119:43
Bitcoin je něco jako anarchokapitalismus. Na papíře by v tom chtěli žít všichni, ale v reálu nikdo :­-­)
Takže prakticky všichni příznivci BTC si to pořizují v naději, že z této pyramidy vydělají reálné peníze, které vytáhnou ven. Pro reálnou ekonomiku je něco tak volatilního zcela nepoužitelné. Už sám důvod, pro který si to kryptospekulanti pořizují, tedy růst ­"hodnoty­", zcela vylučuje použití pro reálnou ekonomiku, protože proč by někdo chtěl utrácet něco, u čeho očekává, že si za to v blízké budoucnosti nakoupí víc? Proto je v reálné ekonomice žádoucí nízká ­(okolo 2%­) inflace.
Odpovědět10  5
Choakinek (1607) | 25.6.202123:48
Héééj, co ty dluhy všude kolem v tom tvém geniálním systému s 2% inflací?
Odpovědět3  0
Akuh (1106) | 26.6.20210:15
Proč by utrácel? Odpověď má několik úrovní:
Spotřeba nutná: Jak dlouho vydržíš nejíst?
Spotřeba odložená: Nebudeš ji odkládat do nekonečna. To co odložíš o půl roku si koupíš o půr roku později, , to co bys koupil za půl roku a teď odložíš o půl roku koupíš za ten rok od aktuálního bodu. Spotřeba se tak dostane do skluzu, výměnou za vznik úspor. Což je pozitivní
Spotřeba zcela zrušená: Pokud jsi kdykoliv a kdekoliv proti bitcoinu argumentoval ekologií, tak tohle je ekologické chování. Místo nakoupení blbostí šetřit na horší časy je feature, nikoliv bug. Pak když příjde třeba sars2, tak náhle zjístíš že lidi i firmy mají naspořeno a nemusíš vymýšlet milion a jeden záchranej balíček.
Spotřeba ostatní: Proč lidi vždy kupovaly procesory, když by za to v blízké budoucnosti mohly koupit lepší, nebo levnější? :­-D Co se IT týče pokud pomineme občasné extrémy tak je koruna i dolar jsou silně deflační měnou a světe div se, lidi nakupujou mobily třeba i ob rok.
Odpovědět4  2
odb (541) | 27.6.202119:56
To si fakt taky naivny, ze takto sa da nasporit? Zabudni na to.
Na to aby ludia nekupovali blbosti nepotrebujes BTC a ani inu menu. BTC alebo cokolvek ine nezmeni myslenie ludi.
AK by ludia zacali viacej setrit, tak by nastal problem v ekonomike a vysledok by bol, zeby sa zdvihli ceny a neusetril by ksi nakoniec nic. Tie chybajuce peniaze v obehu by sa vykompenzovali zvysenim cien.
Ludia nakupuju BTC alebo ine veci vo viere, ze na tom zarobia­(dost ludi dufa, ze dost rychlo­) a len ti ­"pravoerny­" to beru ako dlhodobu vec.
Teraz ludia nesetria len tlacia lacne peniaze zo zachrannych balickov urcene na zvysenie spotreby kde sa da v spomianwj viere, ze na nich zarobia uchovaju alebo si minimalne uchovaju hodnotu. Ekonomovia a politici si nevsimli , ze doba sa zmenila a to, co fungovalo minule, dnes uz tak nefunguje.
Odpovědět2  1
Akuh (1106) | 28.6.202113:39
Myšlení lidí je ovlivňováno prostředím. Není to tak že jak se narodíš tak žiješ do konce života a způsob myšlení se nijak nezměn. Navíc já protiargumentoval proti katastrofickým scénářům toho na koho jsem reagoval. Ty přicházíš tedy s tím že by k žádnému šetření nedošlo. Ok, pak bys ale měl vyvracet i toho na koho reaguji já, kterej tvrdí že by došlo.

To je nějaká nová převratná forma ekonoické teorie která tvrdí že pokles poptávky zvíší cenu? Já jen že jsem o nic ještě neslyšel. Šetření totiž je pokles poptávky.
A popravdě, Tvrzení ­"Tie chybajuce peniaze v obehu by sa vykompenzovali zvysenim cien­" je neuvěřitelně odvážné ­(a hloupé­). Pak by totiž i zvyšování peněz v oběhu mělo znamenat pokles cen, ale realita nám říká že když peníze v oběhu rostou, tak ceny rostou také. Logicky čím víc peněz obýhá tím větší cena bude a obráceně čím méně peněz obýhá tím nižší cena bude. Důvod? Cena je závyslá na množství peněz v oběhu, protože těžko můžeš něco kupovat za peníze mimo oběh. Pokud by jsi všem lidem zdvojnásobil peníze na účtě, ceny všeho se rychle přizpůsobí na dvojnásobek. Pokud bys všem lidem půlku sebral, ceny klesnou na polovinu. To je celí princip funkce monetární politiky. Když do oběhu hoděj peníze doufají že zvíší ceny ­- způsobý inflaci.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 26.6.20210:43
Pro stát s významným příjmem z peněz soukromých občanů žijících a pracujících mimo stát je btc vysloveně výhodná záležitost. Jelikož je příchozí platba mnohem rychlejší a levnější, čili se následně víc otočí v ekonomice. B­) samozřejmě nikdo nenavrhuje ­(snad­) aby se přešlo čistě na BTC. Jde jen o to, brát ho TAKÉ. C­) a pseudozelené námitky o spotřebě elektřiny jsou jen populistický žvást. Bezpečnost holt má nějaké náklady. A pokud se spočítá BTC a ­"tradiční banky­" ­(a tím nemyslím bankovní počítač, ale ty tisíce ­"pomáhajících­" jedinců v nesmírně drahých budovách­) tak je BTC vlastně úsporný.

PS: A alespoň se těží potichu v ústraní, v nějakém průmyslovém areálu. ­"Tradiční banka­" má ­"palác­", kde veřejně ukazuje, o jak šílené prostředky odrbala klienty.
Odpovědět8  3
odb (541) | 27.6.202120:04
jasne bezpecnost.
Aku mas bezpecnost pri BTC? Aku mas istotu, ze BTC tu zajtra bude alebo nieko neovladne BTC ziskanim 51%?
Dovera postavena na nedovere nemoze fungovat ani za cenu vysokych nakladov ako je to pri BTC.
Ak by sme sa bavili len cisto o tranzakciach a obejeme BTC vs klasicka mena, tak tradica mena jasne vyhra. Aj so zaratanim tych palacov bank.
Pri bankach si mozes vybrat rozne banky, pri BTC tie naklady nijak neznizis, ze prejdes k niekomu inemu­(nemas kam prejst)
Odpovědět3  1
Akuh (1106) | 28.6.202113:53
Že nezjíská 51% výkonu sítě? :­-D No celkem velkou. Fyzikálními limity světa, největším nebezpečím byla koncentrace hashrate v číně... což za nás teď čína řeší.

Ono nejde jen o to mít 51%, ale aby jsi to mohl využít k útoku tak musíš těžit bokem. Takže máš 51% výkonu sítě a aby jsi odstranil transakci tejden zpět musíš těžit dva týdny bez finanční odměny, protože musí těžit od toho bloku co chce změnit do současnosti, během toho nemůžou těžit normální bloky, protože celý výkon obětují na přepis historie. Musí spálit 2* víc, protože zbylích 49% sítě dál těží a oni je musí předehnat. Změnit měsíc starou historii? good luck to finančně ustát.
Za peníze co bys do toho musel dát teď dokžeš podpatit klidně i včechny členy bankovní rady ČNB. Zakže šance na 51% útok na bitcoin? Menší než útok se stejnými prostředky na fiat systém.
Ne nevyhrává. Protože si neuvědomuješ 2 věci. 1. BTC transakce nejsou ekvivalentem bankovní transakce, 2. btc má transakce na druhé vrstvě, takže teoreticky i miliony transakcí mohou být zastoupeny 2 btc transakcemi. Kolik transakcí proteče přes LN fakt nevíme. A to se promítá i do toho snížení nákladů BTC. Měl bys pravdu pokud by neexistovaly řešení druhé vrstvy, ale ony existují a aktivně se používají.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 28.6.202114:12
Úkol nad lidské síly i pro státy. Potažmo, jediný kdo to MOŽNÁ MOHL udělat byla čína. Pokud by místo zákazu farem nad nimi převzali kontrolu. A je to MOŽNÁ, nevím, jestli tam bylo soustředěno víc než 50%. Možná to ani tolik nebylo. Každopádně teď farmi mizí po bazarech a další tuny a tuny materiálu se stěhují od jižní Ameriky až po Kazachstán. Následně těch 51% výkonu nedá dokupy ani koalice bůhvíkolika států, která by při tom spolupracovala. ­(a ještě to doplnila výkonem superpočítačů jež vlastní)
Odpovědět0  0
Akuh (1106) | 28.6.202114:31
A možná i ruska :­-­) Maj tam offgrid oblasti co kvůli tuším ocelárně, či hlinikárně kterou museli kvůli sankcím zavřít měly vlastní vodní elektrárnu :­-­) Maj elektrárnu kterou nemaj napojenou na zbytek sítě a nemaj kam s tou elektřinou tak hold k těm ASIC co tam už maj přitáhnou další no :­-)
Odpovědět0  0
klokan83 (151) | 29.6.202114:22
Napisal si ­"Pri bankach si mozes vybrat rozne banky, pri BTC tie naklady nijak neznizis, ze prejdes k niekomu inemu­­(nemas kam prejst­)­".

Mylis sa. BTC je najelegantnejsie riesenie problemu bank. Proste banku nepotrebujes! Vylucis ju. Remove the middle­-man. Nepotrebujes prechadzat medzi bankami, pretoze nie su ziadne banky!
Odpovědět0  0
klokan83 (151) | 29.6.202114:12
Dovod preco sa ekonomika zda byt stabilnou je ten, ze vsetky meny su na seba naviazane. Vsetky centralne banky drzia v rezerve dolare a zlato a preto hodnota vsetkych mien vyrazne koreluje. Navyse narodne banky na volatilitu reaguju intervenciami aby udrzali fixne kurzy.

To ze sa kurzy drzia umelo zafixovane sa moze zdat ako dobry napad, ale je to CHYBA. Problem spociva v tom, ze sa tymto implicitne udrzuje jednotna monetarna politika. Staty so silnou ekonomikou benefituju pretoze maju lacny export. Staty so slabou ekonomikou nedokazu devalvovat svoju menu. Tento system nafukuje jednu velku bublinu.

Po niekolkych desatrociach tato bublina praskne. Napisal si, ze ­"Gréci majú skúsenosť čo je to anarchia­". Mylis sa! Greci maju skesenost s tym zit s monetarnou politikou riadenou z Frankfuru. To ze chyba volatilita, ze chyba TRH sposobilo, ze Greci takmer skrachovali. Ale nepoucili sa a nadalej ostavaju v eurozone takze to najhorsie ich len caka. V roku 2010 ked sme ich zacali zachranovat bol ich dlh 147% hdp. Teraz je 205% hdp a krasne stupa.

Podobny pripad je Libanon. Drzali kurz zafixnovany k dolaru na hodnote 1500LBP­/USD. Ked sa spytas Googlu na kurz tak este dnes ti povie 1500. Vyhli sa volatilite, tozn. ze pomohli ekonomike, vsak? NIE! Ten kurz bol nerealny, ludia sa LBP zbavili a centralnej banke dosli dolare. Kurz na cierno trhu je teraz 15000+ a Libanon caka ekonomicka katastrofa: https:­/­/foreignpolicy.com­/2021­/04­/05­/lebanon­-currency­-inflation­-exchange­-rates­/

To ze ma Bitcoin a crypto volny trh znamena vacsiu volatilitu, ale zaroven to znamena ze s kurzom nemanipuluje nejaka centralna banka. Nenafukuje sa bublina. V dlhodobom horizonte kurzy klasickych mien exploduju a crypto vyhraje vdaka volnemu trhu.
Odpovědět1  0
Zubik1000CZ (323) | 25.6.202119:11
Ježíši další kkti.
Odpovědět5  6
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.